Pojištění

Pojištění dětí – 2. část

Kolik to stojí? Co skrývají pojistné podmínky? Na trhu je široká škála pojištění. Platit za něj se ale vyplatí jen v některých případech.

Předchozí část ZDE

Jak nastavit

Pojišťovny nabízejí mnoho rizik, která můžete dítěti pojistit. Je důležité zvážit životní situaci rodiny, především pak to, jaké nemoci či úrazy dítěte přinesou rodině finanční ztrátu – to je důvod, proč se pojištění sjednává. V základu můžeme pojištění rozdělit na dva typy – více a méně závažných rizik.

Závažná

Když dítě dostane závažnou nemoc nebo bude mít těžký úraz, případně se o něj budu muset nepřetržitě starat – pojišťovna vyplatí milionové částky, abych mohl upravit bydlení, nakoupit pomůcky, platit ošetřovatele atd. Tato závažná rizika by měla být pojištěna vždy.

Méně závažná

Dítě si zlomí ruku, je dlouhodobě nemocné či musí zůstat v nemocnici – pojišťovna vyplatí peníze, které mi chybí, když jsem na „ošetřovačce.“ To by mělo být pojištěno, když takové peníze budou chybět, např. vždy, když má rodina hypotéku a nízké rezervy či oba rodiče již pracují. Pokud jste na rodičovské, pak není nutné lehčí úrazy a nemoci dítěte pojišťovat, jelikož nedojde k finanční ztrátě.

 

Když mám pojištěno „všechno“ jen „za stovku“, někde bude asi chyba..

Pojištění za hubičku?

Když ke mě klienti přicházejí, často vidím pojistky, kde je pojištěno mnoho rizik a pojistka přitom stojí měsíčně velmi málo. Jak je to možné? Jednoduše – např., když je pojištění trvalých následků úrazu nastaveno na částku 300.000 Kč, pak nestojí skoro nic – nicméně, když dítěti po úrazu navždy ochrne ruka, dostanete při takto nastvené pojistce cca 100.000 Kč. To nezaplatí ani speciální rehabilitace, ani pomůcky, ani.. Když je pojistka takto nastavena, znamená to jediné – platíte si něco, co je k ničemu. U závažných rizik musí být částky v pojistce v půl až milionových výších, jinak pojistka postrádá smysl. A že taková nemusí stát měsíčně „majlant“, se můžete přesvědčit u schopného poradce.

Částka 300 000 Kč na pojištění trvalých následků úrazu je tak nízká, že za nepohyblivou ruku téměř nic nedostanete.

Není milion jako milion

Pro příklad zůstaneme ještě u pojištění TNÚ. Když už tedy mám pojištěné na milion či dva, je hotovo? Ani náhodou. Co jsou varianty s progresí nebo bez? Co znamená od 0,1% či 10%? Znamená to jediné – není milion jako milion. Při stejné částce a stejném úrazu dostane jeden člověk mnohokrát víc, než druhý. Opět nezbývá, než si nechat s nastavením poradit.

I při stejně nastavené částce a shodném úrazu dostane jeden člověk mnohokrát více peněz, než jiný.

Shrnutí

Děti mají být pojištěny. Dobře to udělá jen odborník. Neplaťte za něco, co je dobré jen do chvíle, než chcete po pojišťovně peníze. Nespořte dětem způsobem, který vypadá dobře na papíře, ale když chcete své peníze, hořce zapláčete. Prověřte odbornost důvěryhodného poradce a nechte si pomoci od něj.

 

 

 

Navrhované články

Tajemný investiční trojúhelník

Jak vydělat co nejvíce a přitom zbytečně neriskovat? Existují „zlatá“ pravidla ukládání peněz? Ano, taková pravidla existují, stejně, jako šikovné pomůcky. Pojďme si jednu z nich

více

Přijďte se poradit

Ať jste v jakékoli situaci, rádi vám pomůžeme.